menu
en
en nl fr

27-09-2014 Odegand by night - Nacht und Traüme - Review

Saturday, September 27, 2014 - 22:00

Sinds vorig jaar heeft Odegand, de traditionele opener van het cultuurseizoen tijdens Gent Festival van Vlaanderen, er een nachtelijke tegenhanger bij. Odegand By Night verkent in enkele nocturnes de schemerzone tussen klassiek en elektronisch, waarbij een samenwerking tussen Detroiticoon Derrick May en het Symfonieorkest van Vlaanderen de absolute climax vormt.

Ook vorig jaar stippelden we al een tumultroute uit die een brede kijk moest geven op de veelzijdige programmatie van Odegand By Night. Het torenhoge cliché ‘kiezen is verliezen’ was toen al op zijn plaats en dat is voor #OBN14 niet anders. Het is wikken en wegen tussen de verschillende acts doordat je automatisch moet schrappen in het aanbod (dat uit een beperkt aantal opvoeringen bestaat). Maar eenmaal je keuze vastligt, is het gezellig wandelen door de Gentse binnenstad. De locaties liggen immers nooit ver uit elkaar en overal zie je mensen die zich gemoedelijk een weg banen naar hun volgende bestemming. Even het noorden kwijt? Eén van de vele vriendelijke medewerkers, die in een zwart coup d’etat-pak zijn gehesen, helpt je opnieuw de weg te vinden.

Onze route hield eerst halt bij de Universitaire Filmzaal Film Plateau, waar je je in de roodfluwelen cinemazeteltjes kon nestelen voor Nacht und Träume. Zij selecteerden uit het romantische oeuvre van Duitse componisten zoals Wagner en Schubert om het vervolgens te herleiden naar hun essentie: een stem en een piano. Geen barokke bombast dus, maar een eenvoudig samenspel tussen de Maene van Adriaan Jacobs en de basso van Charles Dekeyser. Vooraf werd gevraagd om niet te applaudisseren tussen de verschillende werken, wat ervoor zorgde dat de stevige basstem van Dekeyser je telkens in absolute stilte achterliet na een stuk. Het werd daardoor wel heel intieme opera, die dankzij de keuze van de composities en de complementaire suggestieve visuals zo mooi opbouwde. Het mondde uit in een klassiek bad waarin je zo’n dertig minuten werd ondergedompeld om nadien in gemoedelijke abendstimmung je tocht weer verder te zetten.

Author : Sam De Brabander / categorie : review / webs Odegand by Night /

We use cookies.

The Charles Dekeyser website uses cookies to improve your browsing experience. By continuing to use this website, you explicitly agree to this.

I understand! More information